Linux wint marktaandeel op kassasystemen

Het afgelopen jaar is het marktaandeel van Linux met 185% gestegen, op kassasystemen wel te verstaan. Dit is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek dat afgelopen woensdag is gepresenteerd. Het besturingssysteem heeft op dit moment een marktaandeel van vier procent tegenover Microsoft Windows met 69% en IBM's 4690 met 17%. Veel bedrijven gebruiken op dit moment nog op DOS gebaseerde toepassingen en zien Linux als een upgrade van dit verouderde besturingssysteem. Bedrijven die nu al Linux gebruiken zijn vooral de grotere bedrijven en restaurants:

Linux is gaining traction particularly within restaurants and "category killers," megastores such as Home Depot and Toys "R" Us that are thought to drive small, local stores out of business, says IHL, an independent business-consulting firm for IT companies focusing on the retail industry 

 

Windows XP Service Pack 1 vertraagt systemen

Microsoft heeft toegegeven dat het installeren van Windows XP Service Pack 1 vertraging van het systeem tot gevolg kan hebben, zo meldt PCWorld. Programma's die een grote hoeveelheid geheugen gebruiken kunnen tot tien maal trager starten, wat veroorzaakt wordt door aanpassingen die in SP1 gemaakt zijn aan het geheugenbeheersysteem. De bug treedt op bij Windows XP Home en Professional editions die uitgerust zijn met het in september gepresenteerde SP1, dat een aantal belangrijke bugs en beveiligingsfouten verhielp. Microsoft heeft nog geen patch uitgebracht, dus de enige manier waarop het probleem verholpen kan worden is door contact op te nemen met de Product Support Services-afdeling van het bedrijf. Meer informatie is te vinden in Microsoft's Knowledge Base Article 815411.

 

Back online

Nadat eerst mijn server al eens gecrashed was door onbekende redenen had ik laatst bijna een gehele week weer geen internet, na ongeveer een uur met upc aan de lijn te hebben gehangen kreeg ik het advies mijn computer maar opnieuw te installeren of mijn firewall te deinstalleren, nou het draaide al zolang op die manier dus kon het dat niet zijn.

De volgende dag weer met upc gebeld en toen kreeg ik het advies om eerst kazaa maar eens te deinstalleren (want daar zou het aan liggen) en als dat niet wou de computer maar opnieuw te installeren.

Nou dat advies heb ik uiteindelijk maar opgevolgd en na veel gepruts en vele instellingen later ben ik dan eindelijk weer online.

 

AMD en IBM treden toe tot UnitedLinux consortium

UnitedLinux, een samenwerkingsverband tussen de Linux distributeurs SuSE, SCO, Conectiva en Turbolinux, heeft aangekondigd dat AMD en IBM als technologiepartners zijn toegetreden tot het consortium. AMD en IBM zijn de eerste partijen die de functie van technologiepartner vervullen. De functie houdt onder andere in dat de bedrijven zullen deelnemen in het technische adviesorgaan van UnitedLinux en toegang zullen hebben tot pre-release software. UnitedLinux heeft tot doel om het intellectueel eigendom, het geografische marktaandeel, de verkoop, support en de marketing van de deelnemende partijen te combineren. Het eerste resultaat van het consortium werd in november gepresenteerd, toen UnitedLinux 1.0 werd uitgebracht.

De toetreding van IBM is een onderdeel van de sterke Linux strategie van het bedrijf. De samenwerking met UnitedLinux heeft onder andere tot doel om UnitedLinux-producten geschikt te maken voor de eServer-productlijn van IBM. AMD en UnitedLinux zullen gaan samenwerken bij het porten van Linux software naar de x86-64 instructieset. Op die manier hoopt AMD de vraag naar zijn 64-bits Athlon 64 en Opteron processors te stimuleren. AMD werkt op dit gebied al tweeënhalf jaar samen met SuSE Linux:

"AMD and UnitedLinux share a common goal to provide scalable, reliable and affordable Linux-based solutions for the enterprise," said Rich Heye, vice president, platform engineering and infrastructure, Computation Products Group, AMD. "Companies choosing systems based on the upcoming AMD Opteron(TM) processors will have an x86-based option for capturing the advantages of 64-bit UnitedLinux products. Together, AMD and UnitedLinux plan to enable rapid and efficient ports of 32- and 64-bit Linux-based applications and systems."

 

Microsoft oppert ATi als GPU-leverancier Xbox2

Analysten van de Dundee Securities Corporation meldden gisteren dat ATi een goede kans maakt om de toekomstige leverancier van de Xbox2 te worden. Microsoft probeert hiermee ATi tegen nVidia uit te spelen, in de hoop dat ATi en nVidia hun prijzen zullen verlagen om de order binnen te slepen. Dit is belangrijk voor Microsoft, aangezien de prijs van de toekomstige Xbox-consoles zo laag mogelijk gehouden moet worden. Op deze manier kan de Xbox2 beter concurreren met de Playstation 3 van Sony. Het is echter nog allerminst zeker of de taktiek van de softwaregigant uit Redmond hier zal werken. ATi maakt in ieder geval een goede kans, zeker aangezien de kennis van het overgenomen ArtX aanwezig is. ArtX speelde een belangrijke rol in het ontwikkelen van Nintendo's Gamecube, dus er is kennis van consoles en bijbehorende software bij ATi.