Apple tegen schikking antitrustzaak Microsoft

Bij Computable lezen we dat Apple in protest gaat tegen de schikking die Microsoft een aantal dagen terug heeft gemaakt. Het is namelijk zo dat Microsoft een derde van de niet-opgeëiste tegoeden mag houden, en daar is de concurrent het niet mee eens. Het resterende bedrag daarvan zou in de vorm van onder andere Microsoft-software aan Californische scholen gegeven worden. Hierdoor verschaft het bedrijf zichzelf een groter marktaandeel, en ook daar is Apple het niet mee eens. De bedrijven en particulieren die geld terugvragen krijgen tegoedbonnen waar ook andere hardware en software dan die van Microsoft voor gekocht kan worden, een principe dat Apple wel ondersteunt:

Daarnaast tekent Apple bezwaar aan tegen het feit dat de overige tweederde van dat restant in de vorm van Microsoft-software en contanten naar Californische scholen gaat. Zo zou de Windows-leverancier zijn producten toch naar binnen kunnen schuiven in de onderwijsmarkt. Daar heeft het namelijk geen dominante positie, terwijl Apple daar nog sterk staat.

De Mac-fabrikant stelt voor dat het eventueel ongeclaimde deel van het schikkingsbedrag in z'n geheel wordt uitgekeerd aan scholen. Bovendien moet dat dan in contanten zijn zodat de onderwijsinstellingen zelf kunnen bepalen aan welke ict-middelen zij het besteden. Deze opzet is reeds in de schikking opgenomen wat betreft de tegoedbonnen aan consumenten en bedrijven.