AMD en IBM treden toe tot UnitedLinux consortium

UnitedLinux, een samenwerkingsverband tussen de Linux distributeurs SuSE, SCO, Conectiva en Turbolinux, heeft aangekondigd dat AMD en IBM als technologiepartners zijn toegetreden tot het consortium. AMD en IBM zijn de eerste partijen die de functie van technologiepartner vervullen. De functie houdt onder andere in dat de bedrijven zullen deelnemen in het technische adviesorgaan van UnitedLinux en toegang zullen hebben tot pre-release software. UnitedLinux heeft tot doel om het intellectueel eigendom, het geografische marktaandeel, de verkoop, support en de marketing van de deelnemende partijen te combineren. Het eerste resultaat van het consortium werd in november gepresenteerd, toen UnitedLinux 1.0 werd uitgebracht.

De toetreding van IBM is een onderdeel van de sterke Linux strategie van het bedrijf. De samenwerking met UnitedLinux heeft onder andere tot doel om UnitedLinux-producten geschikt te maken voor de eServer-productlijn van IBM. AMD en UnitedLinux zullen gaan samenwerken bij het porten van Linux software naar de x86-64 instructieset. Op die manier hoopt AMD de vraag naar zijn 64-bits Athlon 64 en Opteron processors te stimuleren. AMD werkt op dit gebied al tweeënhalf jaar samen met SuSE Linux:

"AMD and UnitedLinux share a common goal to provide scalable, reliable and affordable Linux-based solutions for the enterprise," said Rich Heye, vice president, platform engineering and infrastructure, Computation Products Group, AMD. "Companies choosing systems based on the upcoming AMD Opteron(TM) processors will have an x86-based option for capturing the advantages of 64-bit UnitedLinux products. Together, AMD and UnitedLinux plan to enable rapid and efficient ports of 32- and 64-bit Linux-based applications and systems."